hoes van album Vier van Augustijn
Gesigneerd album 'Vier' (CD / LP)
KOPEN
RECENSIE HUMO
Augustijn heeft zijn nieuwe plaat ‘Vier’ getiteld. Prozaïsch, het is zijn vierde in het West-Vlaams; dichterlijk, want in zijn dialect staat ‘vier’ ook voor het vuur dat in ’m brandt; en (onbedoeld) symbolisch, want precies 50 jaar geleden bracht pa Willem Vermandere ook al een plaat uit die ‘Vier’ heette – al bezweert Augustijn dat hij daar geen weet van had. En nu ook: vier sterren. Omdat hij wederom een blik sterke songs heeft opengetrokken, vol rake observaties. Liedjes over wat hem, u en ons beroert. ‘Poëzie is alledaags – omdat het voor iedere dag is’, dichtte Carol Ann Duffy ooit. U kunt er zich op ‘Vier’ moeiteloos in herkennen. Hoe in ‘Chanteur’ het zangertje-van-mijn-voeten tot afperser vervelt. In ‘Vrede’ zowel de linkse rat als de rechtse zak wordt aangesproken. In ‘Schermtje’ de zorg van de ouder wordt verwoord. Of in ‘Gie en ik’ de herinnering aan een jeugdvlam vervluchtigt. Ook mooi: de gevatte woordspelerij, die ‘Vier’ het aura verleent van op muziek gezette puntige columns. Dat het Didden, Lecompte of Coenen maar niet op gedachten brengt. Fraai (x 4)!
4 sterren -- HUMO 06/06/2023

RECENSIE NIEUWSBLAD
Hij treedt bewust op als Augustijn, zonder familienaam, omdat hij de grote schoenen van vader Willem niet wil vullen. Toch wordt Augustijn meer en meer Vermandere 2.0, blijkt uit zijn nieuwe album ‘Vier’.
In 1973 doopte Willem Vermandere zijn vierde plaat Vier. Zoon Augustijn doet nu hetzelfde, al is dat volgens ingewijden écht toeval. De plaat die ‘senior’ vijftig jaar geleden maakte, had nog geen echte hits – de meeste Willem-evergreens volgden pas later – en ook ‘junior’ maakt geen liedjes die instant-klassiekers zijn. Net als zijn vader houdt Augustijn het graag simpel. Live laat hij zich bijstaan door enkele muzikanten, op plaat zingt en speelt hij alles zelf. De man toont zich een kritische en onthechte observator van het menselijke gedrag in deze woelige tijden. In openingstrack Upgepast steekt hij de draak met onze neiging om overal gevaren te zien en op Bucketlist laat hij zichzelf graag “saai” noemen, omdat hij nog nooit heeft geskied heeft en niet per se naar Disneyland wil. Afstand van sociale media Met het nostalgische Steenkerke en de generatie-conflictsong Schermtje versterkt Augustijn nog die drang naar afstand van sociale media en van de fear of missing out, en benadrukt hij, tegen beter weten in, de link en gelijkenis met zijn vader. Zij humor etaleert hij in Chanteur, waar hij het populisme dat hij politici verwijt, doortrekt naar Facebooktrollen en zelfs naar zangers zoals hij. Het oorwurmrefreintje van Nie van hier en de single Gie en ik blijven misschien nog het langst hangen na een eerste luisterbeurt. Maar wie zoals de doorsnee-bewoner van Steenkerke wat meer tijd heeft, raden we een frequentere degustatie aan. Een keer of vier, bijvoorbeeld.
3 sterren -- NIEUWSBLAD 03/06/2023

RECENSIE DE STANDAARD
Augustijn in de bres voor meer weerbaarheid
Augustijn Vermandere kiest op zijn vierde album voor triphopperige songs, maar vooral die ene rockstoot smaakt naar meer.
Augustijn Vermandere boetseert elf blote liedjes op zijn vierde album, dat Vier heet – in het West-Vlaams betekent dat ook ‘Vuur’. Het album zet sterk aan met een gedreven gitaarriff en een eerste waarschuwing, om wel voorzichtig maar niet bang te zijn. Zo mocht hij nog wel even doorgaan, maar we horen verder vooral triphopperige songs, sober geproduceerd door Pedro De Bruyckere. De zanger bespeelt zelf alle instrumenten, zingt hoog en ingehouden, en ruilt het cultuurpessimisme van de vorige plaat in voor wat meer weerbaarheid. Vermandere koestert de waarden van de kleine omgeving: gezondheid, gezonde nostalgie, nuchtere blik, openheid. In ‘Schermtje’ dialogeert hij met zijn vader over wat de échte wereld is (de bomen of de laptop), in ‘Bucketlist’ besluit hij dat hij liever thuis blijft, en in ‘Vrede’ laakt hij de polarisatie en recuperatie die hij om zich heen ziet oprukken. Het is fijne huisvlijt en de nederige, warme aanpak werkt: je kan de overpeinzingen van Augustijn helemaal geloven.
3 sterren -- DE STANDAARD 14/06/2023

foto van Augustijn
foto van Augustijn
foto van Augustijn
foto van Augustijn
Foto's door Ghilain Vermeersch
Terug naar albums